På förmiddagens pass jobbade vi återigen tre och tre. Det ”svarta gänget” var först, så jag stod och jobbade lite med passiviteten på Jim. Blev han otålig eller pep, gjorde jag omvändningar enligt Peggys metod, stannade några meter bak, väntade lite och gick sen fram igen. Funkade bra. Sen var det ”gula gängets” tur. Först fick hundarna se att apporter kastades in i det höga gräset bakom ett av hoppstaketen, sen vände vi om och lämnade det området. Gick på linje neråt och gjorde ett annat område med apporter som hamnade ute på ett fält nedanför det stora fältet vi normalt är på. Det är ett terrängbyte i kanten med högt gräs och dike bakom. Där fick dom hämta in varsin apport. Den gjorde Jim väldigt bra. Nya apporter kastades dit och vi gick vidare på linje och gjorde ett nytt område med tennisbollar på fältet utan referenser. När vi vände bort därifrån så kastade Sören in dummys till vänster om bollområdet in på en gräsö med enar, som hundarna inte såg. Uppe i skogen stod också bumpern utan apporter med dummys liggande framför. Efter det sköts det en skottapport uppför en backe som Jim fick ta. Den blev väldigt lång och studsade långt åt vänster, så han gick för kort och jag fick inte ut honom tillräckligt med ”ut”. Så då fick jag sätta honom, gå bort till apporten och klappa i händerna. Tillbaks till utgångspunkten och skicka ut bakåt igen. Nu hittade han den snabbt, så det blev en bra hjälp. Nästa hund fick gå mot tennisbollarna, sen skickades en hund ut på åkern nedanför. Ett skott gick av på bumpern som stod i skogen och man skickade på en dirigering dit. Vi gick tillbaks uppåt och tog en dirigering över hopphindret. Så där växlade vi om, riktigt kul, för hundarna hann ju glömma lite så man fick prova att styra och stoppa hunden en hel del. Och vinklarna mellan området blev heller inte så stora, så det var mycket att tänka på.

Jag tycker jag fick ganska raka skick idag, de flesta i bra fart. Han markerade skottapporterna bra, tog stoppsignalen ”sisådär”, sido- och närsökssignaler bra. Tennisbollssöket gick fint och dirigering in i skogen där bumpern hade skjutit ett skott gick också riktigt bra, speciellt kul eftersom det var ett helt blint område. Det vi hade problem med var hopphindret, där han blev tveksam i skicket. Då gick vi närmre och närmre och till slut gick det bra. De andra två i min grupp gick sen ner och skickade mot bollområdet, lät dom söka där en stund (det var tomt), sen blåsa stopp och skicka in vänster till det blinda området framför enen. Jag avstod den övningen, för Jim var trött i huvudet efter våra problem vid hopphindret. Han gick genomgående bra fot och hade fina avlämningar. Tyst hela sin jobbperiod.

Sen hade vi lunchpaus hemma hos Ann och Jim fick sova i bilen under tiden. Eftermiddagen gick vi alla sex på linje fram och tillbaka på fältet, Sören kastade markeringar hit ooch dit, sköt och kastade ut tre+tre tennisbollar i två områden. Ibland fick man en direktmarkering, ibland skulle man vända om och skicka på en dirigering och ibland sköt han skottapporter. Mycket att markera för både oss och hundar! Jag fick återigen ett problem med ut bakåt och gjorde om som på förmiddagen, då funkade det bra. En annan lång skottapport som for över halva fältet och in i det höga gräset blev också lite svår, men det löste sig bra med lite coachning. Sören kastade dit en till dummy som Jim hittade. Jag fick skicka till samma ställe en gång till och då funkade alla tecken och han lydde och vi fick hem den först skjutna apporten. Jättenöjd med det! Eftersom vi märkte att alla hundar var rätt trötta nu, så gjorde vi inget särskilt mer, några fick en dirigering eller en markering till.

Sammanfattning: Jim blev lite trött idag, men det är inte så konstigt. Jag har aldrig stoppat och styrt så mycket förut och det är ju såklart jobbigare än att arbeta självständigt. Han var tyst och gick bra fot. Ett enstaka litet gnäll i slutet när det sköts en extra skojig skottapport, det var allt. Han är snabb på att uppfatta att det kastas och skjuts, vänder snabbt om och är oftast duktig på att hålla reda på var markeringarna finns, även om han får vänta. Han kan mer än vad jag tror, men vissa saker som ut bakåt och stoppsignal måste vi träna mer på.

Efter att träningen var slut så hängde vi en stund i Anns trädgård och pustade ut lite med saft och kladdkaka.  Hoppas Jim är på banan igen imorgon, för då ska vi träna hos Peggy på eftermiddagen…jag kanske får hämta in apporterna själv, vem vet?

Annonser